SCHONE SCHIJN

documentaire, 54 minuten

regie FLEUR AMESZ

 

 

In Nederland verkeren ruim 350.000 zelfstandige ondernemers in financiële problemen. Hun penibele omstandigheden brengen ze liever niet naar buiten. Het sluiten van de volgende zakendeal hangt tenslotte af van een succesvolle uitstraling. Schone Schijn portretteert zelfstandig ondernemer Serge (45) die met schulden van meer dan een miljoen het hoofd boven water probeert te houden.

Serge was een succesvol ondernemer die in de problemen kwam tijdens de financiële crisis van 2008. Hij ontwikkelt producten voor het bedrijfsleven en probeert op netwerkborrels en pitches investeerders te interesseren voor zijn innovaties. Om representatief voor de dag te komen leent hij de BMW van zijn vriend. De gevolgen van de bedrijfsschulden worden pijnlijk voelbaar in het gezin. De wasmachine is kapot, Serge’s vrouw Merel doet de was in de badkuip en er is geen geld voor schoolgeld van de kinderen. De deurwaarder heeft een datum geprikt voor de executieverkoop van de woning.

Met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt werken ruim anderhalf miljoen Nederlanders als zelfstandig ondernemer. Niet iedere zelfstandige is hetzelfde, maar wat zij wel gemeen hebben is dat ze persoonlijk aansprakelijk zijn als het misgaat. Filmmaakster Fleur Amesz stelt in haar documentaire-debuut een actuele maatschappelijke kwestie aan de kaak door een van hen twee jaar lang dicht op de huid te volgen. In Schone Schijn wordt een meedogenloos beeld geschetst van armoede onder ondernemers in Nederlan

 

KEEPING UP APPEARANCES

documentary, 54 min

direction FLEUR AMESZ

New poverty demands new survival strategies. Nothing is what it seems in Keeping up Appearances, a documentary in which a formerly successful entrepreneur tries to hide his crisis-caused poverty by keeping up the appearance of success.

In her debut film Fleur Amesz follows entrepreneur Serge, who attempts to get out from under heavy financial burdens. Serge and his family fight tooth and nail to keep their heads above water while their debts, concerns and worries keep on growing. All this while not wanting the world to know how much trouble they’re in.

 

CREW

regie & scenario / director & screenplay FLEUR AMESZ
cinematografie & sond / cinematography & sound FLEUR AMESZ
additioneel camera / additional camera ARNO KRANENBORG
additioneel geluid / additional sound MENNO EUWE

montage / editor FLEUR AMESZ, ARNO KRANENBORG
sound design ALEX BOOY
kleurcorrectie / grading MICHIEL RUMMENS
postproductie / postproduction JAN JAAP KUIPER
productieleider documentaire KRO-NCRV / productionleader documentary KRO-NCRV YOLANDE VAN DER BLIJ
eindredactie documentaire KRO-NCRV / final editing documentary KRO-NCRV JELLE PETER DE RUITER
productie / producer ERIC VELTHUIS

SCHONE SCHIJN is een productie van KVFILMS in samenwerking met KRO-NCRV
KEEPING UP APPERANCES is a production of KVFILMS in collaboration with KRO-NCRV .